Czy restauracja to dobry pomysł na biznes

Lokale gastronomiczne w Polsce przeżywają od kilku lat prawdziwy rozkwit. Motorem ich rozwoju były niewątpliwie między innymi liczne programy telewizyjne, w którym odwiedzano restauracje i oceniano je, a także przeprowadzano „Kuchenne Rewolucje”. Polacy zobaczyli, że od lokalu gastronomicznego można wiele wymagać i że wcale nie musi być on zwykłym barem mlecznym rodem z PRL. Dzisiaj stół zasłany ceratą na którym stoją dwie szklanki, schabowy i zupa pomidorowa już nie wystarczą. Klient oczekuje od restauracji mocnych wrażeń, nie tylko smakowych, ale i wizualnych. W zależności od charakteru miejsca, które odwiedza, chce by oddawało ono także jego nastrój, więc. Gdy wybiera się do lokalu, który reklamuje się jako elegancki, będzie oczekiwał właśnie takiego wystroju, sposobu podania dań oraz ich smaku.

Pójść w gastronomię„? Coraz więcej osób tak robi!

Mimo tych wszystkich dylematów, jakie mają na co dzień restauratorzy, wiele osób nadal marzy o tym, by posiadać własną restauracje. Nie jest to łatwy kawałek chleba, ale jeśli dana osoba na prawdę zna się na branży, ma szanse odnieść w niej sukces.

Prawdopodobnie jednym z największych powodów, który decyduje o sukcesie danego lokalu jest jego lokalizacja. Jeżeli otworzy się restaurację w miejscu, gdzie nie przebywa wiele ludzi, istnieje duże prawdopodobieństwo, że cały biznes skończy się fiaskiem. Najlepiej oczywiście posiadać lokal w samym centrum miasta. Niestety wynajem takiego miejsca nie jest tani, ale zawsze można wziąć kredyt na rozwój działalności, który przyda się na jej samym początku.

To jednak nie wszystkie koszty, bo trzeba wydać też sporo pieniędzy na wyposażenie naszego miejsca. Tutaj też nieodzowny może się okazać kredyt, ponieważ wszystkie profesjonalne sprzęty potrafią kosztować na prawdę sporo. Dotyczy to także wystroju wnętrza – powinno ono oddawać charakter restauracji. Nie ma co oszczędzać na krzesłach, stołach a także różnych ozdobach pomieszczeń. Drewniane, twarde krzesła być może całkiem nieźle sprawdzą się w przydrożnym barze, gdzie wpadają głównie kierowcy, po to, by szybko coś zjeść. Jeśli jednak prowadzimy lokal o bardziej wytwornym charakterze, klienci zapewne będą chcieli spędzić u nas trochę więcej czasu. Wtedy przydadzą się tapicerowane krzesła, które będą na tyle wygodne, by pozwolić klientowi na posiedzenie u nas nieco dłużej. Zapewne w tym czasie zamówi też on deser i wino, a to korzystnie odbije się na naszych finansach. Inwestycje w sprzęty mogą więc szybko okazać się rentowne.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *